Odmiana Chrupka Złota
Orientacyjna masa grona: 150 g
Orientacyjne rozmiary jagód: 14 mm
Smak: bardzo smaczna
Orientacyjny termin dojrzewania: 21-30.09
Mrozoodporność: -21 st. C
Kolor gron: żółto-zielone
Zastosowanie: deserowe
Opis: Jedna z najstarszych odmian winorośli uprawiana jeszcze w starożytnym Egipcie. Pomimo niewielkich gron i jagód ze względu na znakomity smak do tej pory uprawiana jest w całej winniczej Europie. Dość odporna na choroby. Odmiana znana jesttakże pod nazwą: Amber Chasselas, Bieła Pleminka Praskawa, Chasselas Blanc, Chasselas Blanc Croquant, Chasselas Dore, Dorin, Fabian, Fendant, Gutedel, Junker, Marzemina Bianca, Moster, Queen Victoria, Royal Muscadine, Szasła, Tribianco Tedesco, Weisser Gutedel.